U RMU “Banovići” primljeno preko 200 radnika

U RMU “Banovići” primljeno preko 200 radnika

0 496

Nakon završene procedure, 235 radnika raznih profila dobilo je zaposlenje u Rudnicima mrkog uglja „Banovići“. Iako je konkursom planirano 212 radnika, zbog ukazanih potreba taj broj je povišen.  

 

 

U narednom periodu očekuje se objava spiska primljenih radnika, a nakon toga slijedi obavljanje ljekarskog pregleda.

 „Ako zadovolje svi na ljekarskom pregledu, onda bi u narednih 15-tak dana već trebali da se jave na posao i da počnu raditi. Mi smo prvog januara ove godine imali 2720 radnika, sa ovima je to 2950, 2960 radnika“, istakao je Munever Čergić, generalni direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

Riječ je o oko 110 rudara, a ostali su radnici u željezničkom transportu i površinskoj eksploataciji, vozači dampera i slično. Kada je riječ o plaćama radnika ovog preduzeća,  povećaće se ukupna izdvajanja za ove svrhe.

 „Tako da radnici neće osjetiti na svojim primanjima njihov prijem i u 2015. godini će primanja radnika ostati na nivou iz 2014. godine“, dodaje Čergić.

Kao i svake godine, ovo preduzeće nastavlja sa praksom pružanja šanse građanima da odrade pripravnički staž. Iako to konkursom nije realizovano, u toku je poduzimanje mjera za prijem ove populacije. Zapravo ovo predzeće je u sporu sa Poreskom upravom u vezi sa plaćanjem obaveza za pripravnike.

 „Nadam se da ćemo u skorije vrijeme dobiti pozitivnu presudu u našu korist i tada bi nastavili dalje i prijem pripravnika, kako bi omogućili mladim stručnim ljudima da, nakon fakulteta, steknu i praktična znanja“, napominje Čergić.

RMU „Banovići“ svake godine upošljavaju oko 200 osoba, a ta praksa se nastavlja. Neizostavna je i činjenica da je prosječna plaća u ovom Rudniku preko 1.000 KM.

 

NEMA KOMENTARA

Kometariši