Optužnica protiv 10 osoba za ratne zločine na području Zvornika

Optužnica protiv 10 osoba za ratne zločine na području Zvornika

0 416

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv deset osoba za ratne zločine na području Zvornika.

Optužnica je podignuta protiv Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Radivoja Đorđića, Slavka Perića, Mila Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka  Stevanovića, Cvjetka Popadića, Raja Lazarevića i Miće  Manojlovića. Svi optuženi se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su, tokom jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, u svojstvu Goran Maksimović komandira i Ljiljan Mitrović zamjenika komandira interventne jedinice SJB Ugljevik, a Slavko Perić komandira Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Vojna pošta (VP): 7469, te ostali optuženi kao pripadnici vojnih snaga počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Oni su optuženi da su kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno s ostalim pripadnicima vojnih snaga učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, i susjednih opština, te na taj način počinili progon oko 120 civila, među kojim je bilo djece i žena.

Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatvaranja gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajanjima po grupama vršeno je masovno strijeljanje zarobljenih civila i ubijeno je više od 67 žrtava. Nakon toga žrtve su bačene u jamu koja je prethodno iskopana i pripremljena, i zagrnuta, a iskopana tijela su razmijenjena 4.6.1993. godine i 17.2.1994. godine u Teočaku.

Uz optužnicu je predloženo ispitivanje 141 svjedoka i dva sudska vještaka te je priložen obiman dokazni materijal s više od 705 dokaznih materijala i dokumenata, među kojima i dokumentacija o identifikaciji žrtava zločina.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: RTV Slon/Fena

NEMA KOMENTARA

Kometariši