Ekonomskim reformama do novih radnih mjesta

Ekonomskim reformama do novih radnih mjesta

0 451

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson podsjetio je na činjenicu da je nezaposlenost u Bosni i Hercegovini najveća u Evropi s otprilike 30 posto nezaposlenosti mladih, a prema podacima Međunarodne organizacije rada i najveća na svijetu s 59 posto. 

Ocijenio je da BiH ima veliki broj talentiranih ljudi, ali prečesto je slučaj da moraju ići u inozemstvo kako bi dobili prilike koje ovdje nemaju, no ako su novoizabrane vođe ozbiljne kada je u pitanju otvaranja radnih mjesta, moraju zaustaviti odliv mozgova i početi naporno raditi na transformiranju BiH u zemlju s modernom i dinamičnom ekonomijom. 

S druge strane smatra da je vrijeme fabrika automobila prošlo, a nostalgija za industrijskom prošlošću nije strategija za budućnost nego da bi BiH uspjela to mora uraditi putem inovacija i poduzetništva kao i stvoriti uvjete u kojima se mala i srednja preduzeća mogu pokrenuti, uspjeti i rasti. 

Dodaje da je ekonomski oporavak Britanije izgrađen na osnovu otvaranja radnih mjesta u privatnom sektoru, uz smanjenje troškova vlasti, a iako taj posao nije bio lak građani u Ujedinjenom Kraljevstvu shvatili su da teška vremena traže teške mjere te danas Britanija jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, sa stopom nezaposlenosti od samo šest posto. 

To su ostvarili putem sistematskih reformi za poboljšanje poslovnog okruženja, za privlačenje stranih investicija i podrške novim kompanijama, pojednostavili su procedure za otvaranje novih kompanija i smanjili poreze na zaposlene. 

- Uložili smo u infrastrukturu i inovacije – poput ulaganja u 4G wi-fi mreže kao podrška hi-tech industrijama. Reforme ovog tipa i investiranje su razlozi zbog kojih je Ujedinjeno Kraljevstvo vodeća evropska destinacija za direktne strane investicije i zašto više stranih kompanija imaju svoju evropsku centralu u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u Francuskoj i Njemačkoj zajedno – pojašnjava Ferguson. 

Napominje da je Britanija je drugačija zemlja s drugačijom ekonomijom od BiH, ali BiH ima prednosti koje Britanija nema, posebno u smislu dobro obrazovane i relativno jeftine radne snage. 

Stoga Ferguson smatra da bi smanjenjem birokratije, poreza i korupcije, te s jasnom strategijom za privlačenje malih i srednjih investitora, došlo bi do dramatičnog povećanja investicija međunarodnih kompanija. 

Sporazum za rast i zapošljavanje u BiH koji vodi EU predstavlja mapu puta prema stabilnijoj ekonomiji koja bi bila u boljoj poziciji da otvara nova radna mjesta i da privlači strane investitore te Ferguson dodaje da su socio-ekonomske reforme stavljene u srž nove strategije EU, jer bez ekonomske stabilnosti, ne može biti ni političke stabilnosti. 

Izvor:RTVSlon/Fena

 

NEMA KOMENTARA

Kometariši