Do 15. februara Skupština TK će potvrditi novu Vladu?

Do 15. februara Skupština TK će potvrditi novu Vladu?

0 562

Bego Gutić dobio je danas mandat za mjesto premijera za sastav nove Vlade TK. U roku od 15 dana od imenovanja trebao bi obaviti razgovore sa koalicionim partnerima, dati prijedlog budućih ministara koji će ući u sastav Vlade TK.

 

Po rezultatu Općih izbora održanih 2014. godine, a u dogovoru sa koalicionim partnerima, Stranci demokratske akcije pripala je pozicija premijera Vlade TK. Na osnovu Ustava TK, predsjednik Skupštine TK Senad Alić, dodijelio je mandat Begi Gutiću. Mandatar ima 15 dana da okupi Vladu i Skupštini će u tom roku biti ponuđen sastav kabineta premijera TK. Neće biti smetnji u sastavljanju nove Vlade TK, ističe Gutić. 

„Predsjednik Skupštine TK donosi Odluku o imenovanju kandidata na mjesto premijera TK Bege Gutića. Ja mu najiskrenije čestitam i nadam se da ćemo imati dobru Vladu sa premijerom u narednom periodu.“, izjavio je Senad Alić, predsjednik Skupštine TK.

Dobrom radu Vlade na čelu sa Begom Gutićem sigurno se nadaju i radnici firmi sa područja TK koji mjesecima unazad traže ispunjavanje radno stečenih prava. Kroz zakon o finansijskoj konsolidaciji i programe koje je pripremila Vlada koja još uvijek ima mandat, namjeravaju pomoći radnicima.

„Ukoliko se to ne bude moglo uraditi ovdje treba stvari vratiti u okvire zakona to je prije svega Zakon o stečaju, i pokušati kroz zakon o stečaju preduzeća revitalizirati. Ako ne, onda imamo i najgoru i najtežu varijantu a to je zatvaranje određenih firmi.“, ističe Bego Gutić, mandatar za sastav Vlade TK. 

TK je najmnogoljudniji u FBiH, u TK najveći je broj onih koji se nalaze na evidencijama zavoda za zapošljavanje. Prema mišljenju mandatara za sastav Vlade TK, nagomilane socijalni i ekonomski problemi ne mogu se riješiti bez pomoći Federalne Vlade.  Kada i ukolliko do 15. februara Skupština TK potvrdi novu Vladu, prioritet u radu na čelu sa Begom Gutićem kao premijerom će biti zaštita državnih interesa i interesa građana, smanjivanje pada nezaposlenosti i radnog sektora koji posluje pozitivno. 

„Ministri koji budu sačinjavali moj kabinet morat će radit 24 sata ako to bude trebalo da riješe određene probleme. Naravno, moramo shvatit da je rješavanje određenih problema limitirano drugim faktorima, niko ovdje nema novac. Rješenje svih tih socijalnih i privrednih problema jeste 150 miliona KM novca.“, dodaje Gutić.  

Kako je ranije bilo rečeno, Stranka demokratske akcije u raspodjeli dobila Ministarstvo poljoprivrede, prostornog uređenja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo za boračko invalidsku zaštitu, industriju energetiku i rudarstvo. Demokratska fronta je dobila Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, obrt i poduzetništvo, rad i socijalnu politiku. HDZ-u je dodijeljeno Ministarstvo pravosuđa i uprave, Narodnoj stranci Radom za boljitak Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja a Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci Ministarstvo zdravstva.

 

 

 

NEMA KOMENTARA

Kometariši